Desktop productivity for business analysts and programmers

SASApp Connection Issue

Reply
N/A
Posts: 1

SASApp Connection Issue

I am using SAS Enterprise Guide in a server environment and am having issues connecting to the SASApp server. We have about 10 other users in the same environment and I'm the only one with this issue.  We've started escalating the issue in our organization; however, I thought I'd try the user community to see if I can resolve the issue quickly.

We use a connection profile (Tools - Options - Administration - Connections - Modify - Profiles) to access the IP address of the SAS server.

I've used the SAS Integration Technologies Configuration Wizard to test my connection to the SAS Server. It is a SAS Metadata Server and when I use my username and password to authenticate, I receive a message indicating that I have successfully established a connection with the SAS Server.

However, when I try to Run a SAS program in Enterprise Guide, I receive an error indicating "A connection to the server SASApp could not be established." My SAS program doesn't start executing so no SAS log is created.

When I try to select SASApp from the Server List window, I receive an error indicating "A connection could not be made to the requested resource." When I click more details, the following is included:

SAS Enterprise Guide

An unexpected error has occurred

A connection could not be made to the requested resource.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Exception information

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

[Error] The launch of the server process failed because of an invalid or inaccessible SASUSER library.

-------------------------- Technical Information Follows --------------------------

Exception Details:

---------------------------------------

Exception type:  SAS.EG.SDS.SDSException

SAS Message: [Error] The launch of the server process failed because of an invalid or inaccessible SASUSER library.

Raw Message:     <?xml version="1.0" ?

><Exceptions><Exception><SASMessage severity="Error">The launch of  the server process failed because of an invalid or inaccessible SASUSER library.</SASMessage></Exception></Exceptions>

Source:          SAS.EG.SDS.Model

Target Site:     SASWorkspace

Stack Trace:

   at SAS.EG.SDS.Model.Server.SASWorkspace()

   at SAS.EG.SDS.Views.View.DoPopulate(DisplayOperation& op

Any ideas how to resolve this issue (The launch of the server process failed because of an  invalid or inaccessible SASUSER library) or where to start looking for more troubleshooting information?  Everything was fine yesterday and no other team members have the issue.

Regular Contributor
Posts: 220

Re: SASApp Connection Issue

Hi - try to reconfigure some "object spawner tasks"

SAS(R) 9.3 Intelligence Platform: Application Server Administration Guide

http://support.sas.com/documentation/cdl/en/biasag/62612/HTML/default/viewer.htm#n12001intelplatform...

Check/try

- check if you are connected to company network

- SAS User library must exist on your server environment and check path for same...

- delete connection and reconnect it with proper parameters...

Occasional Contributor
Posts: 13

Re: SASApp Connection Issue

Hi,

Did you get this resolved?

Thanks.

Occasional Contributor
Posts: 8

Re: SASApp Connection Issue

Hi landonhuber,

I have got the similar issue/error...and I resolved it, please let me know is your server is windows or unix so that I can help you.

Thanks

Suresh Grandhi

N/A
Posts: 1

Re: SASApp Connection Issue

I am having the same problem.  It is a windows SAS Server running 9.4.  Using Enterprise Guide 6.1 on the client side.  What did you do Suresh to resolve the problem?

Thanks

Greg

New Contributor
Posts: 3

Re: SASApp Connection Issue

Hi Guys ,

I faced same issue last week while trying to login first time using EG 6.1 with 9.4 as server using LDAP mechanism ( domain\userid ).

What I saw was , I logged in to each SAS server using PUTTY once and then it said my home directory got created successfully on server. Once I did that I tried to login through EG and ERROR did not appear again.

As per my view , issue may be with SASUSER library , SASUSER library may be pointing to your home directory on server , but as you never logged in to system your home directory never got created and SASUSER was pointing to "unexist home directory". And so it was throwing error.

Another link I came across is "http://support.sas.com/kb/40/920.html"

Let me know your thinking around this.

Regards,

Fahim

Frequent Contributor
Posts: 88

Re: SASApp Connection Issue

Hi Suresh,

I am running with same issue with SAS Server 9.4(Test Environment) been installed on Linux machines and users are trying to connect from Windows EG6.1.

 

It was working fine from last 20 months and no more issue. From Yesterday, when users Connected in EG and tried to expand/access Serves >SASApp- its hung. Keep processing, nothing happens and cannot see the libraries and Files.

 

 

what was the solution you applied to fix the issue? can you please share?

 

Thanks,

Ram

 

Super Contributor
Posts: 578

Re: SASApp Connection Issue

Have you checked to see if the path that the metadata server is defining as your SASUSER library exists and you have access to it?

Contributor
Posts: 72

Re: SASApp Connection Issue

Hi,

When you first launch EG and give the credentials, it is for the USER to be authenticated via Metadata server.

However this doesn't mean when you run the SAS Program in EG, it would execute.

Reason being the user doesn't have the privilege to reach object spwaner which will inturn launch SASApp workspace server to run the SAS Code.

Reach out to your SAS Platform Admin, to give the required access to your user ID in order to launch the workspace server.

User that has an internal SAS identity and also part of SAS Trusted Group would be able to launch workspace server.

so I belive you user ID should be part of the SAS Trusted group.

Let me know if this helped.

Thanks!


Frequent Contributor
Posts: 88

Re: SASApp Connection Issue

Hi Anand,

I am running with same issue with SAS Server 9.4(Test Environment) been installed on Linux machines and users are trying to connect from Windows EG6.1.

 

It was working fine from last 20 months and no more issue. From Yesterday, when users Connected in EG and tried to expand/access Serves >SASApp- its hung. Keep processing, nothing happens and cannot see the libraries and Files.

 

I have verified the ObjectSpawner is running, can validate WS server successfully from SMC Client and SMC from Servers.

Users can connect to Prod Environment and can access/expand the Servers>SASApp > Libraries and Files- so No issue in EG and Integration technologies in User PC.

 

What would be issue not able to find and fix for this? Any suggestion?

 

Thanks,

Ram

 

 

Contributor
Posts: 72

Re: SASApp Connection Issue

Hi Ram,

 

Not sure if this issue was fixed, but recently I also faced this issue where in the SAS EG session gets hanged. Please check your object spawner logs for any error's. I could be due to the ID not able to launch workspace server.

 

Thanks,

Anand

Super User
Posts: 1,100

Re: SASApp Connection Issue

Hi @landonhuber,

 

first, I think the indication provided by @pathanfahim1986 it is on the right direction. Please check the logs on your Object Spawner.

Also, you can try to log into the server machine, and try to run /Lev1/SASApp/WorkspaceServer/WorkspaceServer.bat with the account it tries to log in. This probably will give you the hints you need. It seems to be an issue with the link to the SASUSER library for this users.

Probably it is an ussue on permissions or the configuration of the SASUSER library on SASFoundation/nls or on SASApp or on SASApp/WorkspaceServer( on the last 3 cases, sasv9.conf or sasv9_usermods.conf). Anyway, and again, a local WorkspaceServer.bat session launched with the user credentials, will give you your hints. In that session, you can run a %put _ALL_; and will give you all the macro variables and system variables of your SAS session.

Ask a Question
Discussion stats
  • 11 replies
  • 13159 views
  • 0 likes
  • 10 in conversation