Join Now

Juletip 18.2: Få SAS til at rydde op i din kode

by SAS Employee AllanLassen on ‎12-18-2014 04:34 AM (362 Views)

Hej alle entusi-sas-ter!

Julen står for døren, og om mindre end en uge er en måneds planlægning og indkøb kulmineret og tilendebragt på én og samme aften. Herefter er det tid til nogle velfortjente og afslappende dage i familiens skød!

... men hvad med oprydningen!?

Ja, opvasken kan SAS nok ikke klare, hvem ved - måske i version 9.5! Derimod kan SAS hjælpe dig med at rydde op i din kode, og den gør det endda nemt, hurtigt og helt uden brok! Hvor fantastisk er det lige! Til alle jer som bruger Enterprise Guide er der nemlig et par smarte værktøjer - læs med her!


  • SAS har en indbygget "kodeforskønner", som kan være yderst anvendelig når man modtager noget "helter-skelter" kode, eller man blot ønsker at sætte skik på sine mange timers geniale, men dog mindre-end-perfekt opstillede kode.
    Det er blot at markere den kode du ønsker pænt formateret og klikke ”CTRL-I”. That's it! Alternativt kan man højreklikke på den markerede kode, og klikke "Format Code”. SAS vil nu løbe din kode igennem, og sørge for korrekt indentering og linjeskift. Er det så fuldstændig perfekt? Mjah, det kommer an på hvad man synes om SAS' standard. Der findes sikkert ligeså mange standarder som der findes SAS-programmører, men det er en rigitg god start, og heldigvis er der også mulighed for at komme med sine egne besyv til hvordan koden skal opstilles!
    I menuen ”Program/Editor Options…”, på ”Indenter”-fanebladet, er der mulighed for at lave nogle generelle opsætninger til hvordan du ønsker din kode formateret.
    Personligt kan jeg fx bedre lide at have then og do på samme linje, hvilket jeg synes gør koden mere letlæselig. Det er den option der hedder ”Put THEN/ELSE DO or %THEN/%ELSE %DO keywords on a single line”.
  • Er jeg for i øvrigt den eneste som af og til kigger i programmer, hvor der er hobevis af mellemrum i halen af en programlinje? Hvis ikke, findes der også råd for dette! I "Program/Editor Macros/Macros" findes en lille oversigt over egne og SAS-skabte Keyboard-macroer. I denne sammenhæng skal macro forstås som et sæt af tastetryk, som udføres i en bestemt rækkefølge (og altså ikke noget med %macro ... %mend).
    Trykker man på "Assign Keys..." finder man langt nede i listen over "Commands" en bestemt macro der hedder "Remove trailing whitespace". Jeg har fx tildelt denne macro tastaturgenvejen "ctrl-w", som gør at jeg lynhurtigt kan fjerne alle sådanne mellemrum. Igen, marker blot koden, og skyd makroen af! Så nemt er det.

Dermed et par tips til hvordan man hurtigt og effektivt kan rydde op i sin SAS-kode. Kommentar-feltet er i øvrigt åbent for yderligere forslag! Del meget gerne jeres egne små tips med resten af jeres SAS-venner, til hvordan i rydder op i jeres kode!

Glædelig jul!