DATA Step, Macro, Functions and more

Library shows up in list, isn't getting created at physical location

Accepted Solution Solved
Reply
New Contributor
Posts: 3
Accepted Solution

Library shows up in list, isn't getting created at physical location

Hello,

I am new to SAS. I am using University edition. I am having trouble creating library. It shows up in the list but not at the physical location. I have provided the correct path in settings of virtualware. Attached herewith are screen shots which provide the details. Would appreciate inputs.

P.S: I searched for similar queries and tried the solutions that have been shared but wasn't able to resolve the issue. Apologies for posting a trivial query.


Accepted Solutions
Solution
‎03-13-2018 05:49 PM
Super User
Posts: 24,010

Re: Library shows up in list, isn't getting created at physical location

http://support.sas.com/software/products/university-edition/faq/SAS_libname.htm

 

http://support.sas.com/kb/53/333.html

 

You're doing it wrong. SAS UE runs on a Unix virtual machine, not your desktop so it can't see your C drive. It can only see the shared folder that you've linked so far. You can create other linked folders but I'll leave that alone for now.

 

You reference your files using the Unix path, like:

 

libname myfiles '/folders/myfolders/';

The links above have more detailed explanations but that's the gist of the idea.

 

I don't think there's a video specifically on this, but you can find video tutorials here:

http://video.sas.com/detail/videos/sas-analytics-u/video/4572997794001/accessing-data-in-sas-librari...

 


vr2002 wrote:

Hello,

I am new to SAS. I am using University edition. I am having trouble creating library. It shows up in the list but not at the physical location. I have provided the correct path in settings of virtualware. Attached herewith are screen shots which provide the details. Would appreciate inputs.

P.S: I searched for similar queries and tried the solutions that have been shared but wasn't able to resolve the issue. Apologies for posting a trivial query.


 

View solution in original post


All Replies
Solution
‎03-13-2018 05:49 PM
Super User
Posts: 24,010

Re: Library shows up in list, isn't getting created at physical location

http://support.sas.com/software/products/university-edition/faq/SAS_libname.htm

 

http://support.sas.com/kb/53/333.html

 

You're doing it wrong. SAS UE runs on a Unix virtual machine, not your desktop so it can't see your C drive. It can only see the shared folder that you've linked so far. You can create other linked folders but I'll leave that alone for now.

 

You reference your files using the Unix path, like:

 

libname myfiles '/folders/myfolders/';

The links above have more detailed explanations but that's the gist of the idea.

 

I don't think there's a video specifically on this, but you can find video tutorials here:

http://video.sas.com/detail/videos/sas-analytics-u/video/4572997794001/accessing-data-in-sas-librari...

 


vr2002 wrote:

Hello,

I am new to SAS. I am using University edition. I am having trouble creating library. It shows up in the list but not at the physical location. I have provided the correct path in settings of virtualware. Attached herewith are screen shots which provide the details. Would appreciate inputs.

P.S: I searched for similar queries and tried the solutions that have been shared but wasn't able to resolve the issue. Apologies for posting a trivial query.


 

New Contributor
Posts: 3

Re: Library shows up in list, isn't getting created at physical location

Thank you for the note Reeza.
Valued Guide
Posts: 596

Re: Library shows up in list, isn't getting created at physical location

Your libname statement is incorrect - when working in University Edition you need to assign a Library as in this link https://support.sas.com/software/products/university-edition/faq/SAS_libname.htm e.g. 

 

libname newlib '/folders/myfolders/';

Don't forget that you're running inside a Linux virtual machine so you should always use forward slashes even when your host machine OS is Windows

New Contributor
Posts: 3

Re: Library shows up in list, isn't getting created at physical location

Posted in reply to ChrisBrooks
Thank you for the note Chris
☑ This topic is solved.

Need further help from the community? Please ask a new question.

Discussion stats
  • 4 replies
  • 117 views
  • 2 likes
  • 3 in conversation