Architecting, installing and maintaining your SAS environment

sas-environment.xml

Reply
Occasional Contributor
Posts: 6

sas-environment.xml

Hello,

1. I am trying to set up Model Manager 12.1 (sas9.3). When trying to launch the application via Web Start http://hostnamet:8080/SASModelManagerJWS/Status (I am using actual hostname here). I am getting the following error:

environment error.png

My Web Start Settings:

Java Web Start Config.PNG

However the http://hostname:8080/SASLogon/sas-environment.xml is accessible via browser.


The script of the environment file:

"

<environments xmlns="http://www.sas.com/xml/schema/sas-environments-9.2" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://www.sas.com/xml/schema/sas-environments-9.2 http://www.sas.com/xml/schema/sas-environments-9.2/sas-environments-9.2.xsd ">

<environment name="default" default="true">

<desc>Default SAS Environment</desc>

<service-registry interface-type="soap">

http://hostname:8080/SASWIPSoapServices/services/ServiceRegistry

</service-registry>

</environment>

</environments>

"

2. When I am trying to open the software with the client application (on Windows) I get the following error:

SAS MM client error.PNG

The log of the error is attached.

The log says:

"

java.lang.RuntimeException: java.lang.RuntimeException: com.sas.analytics.modelmanager.core.AuthorizationException: The application could not connect to the SAS Metadata Repository "dav://budsas20.finalyse.group:8080/SASContentServer/repository/default/ModelManager".

Make sure that the SAS Content Server is available, and that the user is a member of a SAS Model Manager group.

"

I have validated the Content Server via Management Console. The user I am using is in the Model Manager Administrator group (actually I added my user to all the MM groups and roles via Management Console)

The ModelManager.ini configuration file for the windows application is the following:

"

[properties]

MASTERPROP="C:\Prg\SASHome\sassw.config"

[default]

startdir=<LAUNCHERDIR>

applogloc=

launchercmd=<JREHOME>

JavaArgs_1=-Xms128m

JavaArgs_2=-Xmx512m

JavaArgs_3=-Dsas.env.definition.location="<SASENVIRONMENTSURL>"

JavaArgs_4=-Djava.system.class.loader=com.sas.app.AppClassLoader

JavaArgs_5=-Dsas.ext.config="<SASHOME>\sas.java.ext.config"

JavaArgs_6=-Dsas.app.launch.config=picklist

JavaArgs_7=-Dsas.app.repository.path="<VJRHOME>\eclipse"

JavaArgs_8=-Dsas.app.class.path=.;"C:\Prg\SASHome\SASModelManagerClient\12.1\build"

JavaArgs_9=-Dsas.app.launch.picklist=picklist;"help\primary.picklist"

"

And the sassw.config file is the following:

"

[properties]

JREHOME=C:\Program Files (x86)\Java\jre1.6.0_24\bin\java.exe

SASHOME=C:\Prg\SASHome

DPLMTREGLOC=C:\Prg\SASHome\deploymntreg

SASENVIRONMENTSURL=http://hostname:8080/SASLogon/sas-environment.xml

VJRHOME=C:\Prg\SASHome.\SASVersionedJarRepository

Classpath=-cp "<VJRHOME>/eclipse/plugins/sas.launcher.jar"

MainClass=com.sas.analytics.app.mds.MDSApp

"

Do you have any ideas what might be the problem?

Thank you

Attachment
Trusted Advisor
Posts: 3,212

Re: sas-environment.xml

Posted in reply to Ivan_Vovkanych

Why is the name in the popup hostname and you are using everywhere localhost?  Some java deployment failed?

---->-- ja karman --<-----
Occasional Contributor
Posts: 6

Re: sas-environment.xml

Hostname=localhost=my host server. java is working fine

Trusted Advisor
Posts: 3,212

Re: sas-environment.xml

Posted in reply to Ivan_Vovkanych

I made the notice as your are using both names. I do not expect the name hostname is valid hostname. It shows in the model manager checkpage and not your name localhost.

---->-- ja karman --<-----
Occasional Contributor
Posts: 6

Re: sas-environment.xml

Thank you for considering this question. In terms of the Windows client the problem was with post configuration of Model Manager. The action that was missing:

since I selected to not automatically deploy the SAS Web Applications, manual steps were required to ensure the proper content is loaded to the SAS Content Server. The file, .../Lev1/Web/Utilities/manualLoadContent.sh, has been created to facilitate this process. I had to run the file and modify sas sassw file in the client folder.

Still can not access Model Manager via a web application. The error message with the inability to find the environment file even though I added path to environment file in the Management Console.

Ask a Question
Discussion stats
  • 4 replies
  • 1277 views
  • 0 likes
  • 2 in conversation