Architecting, installing and maintaining your SAS environment

SAS Environment Service Architecture validation failed.

Reply
Contributor
Posts: 35

SAS Environment Service Architecture validation failed.

Hi,

 

While validating service Architecture following message is displayed.

 

service Architecture validation failed. emi_init cannot continue. Errors are:
Service Architecture is not initialized, but APM ETL is enabled.

 

Can anyone help out how to initialized Service Architecture.

 

Thanks.

New Contributor
Posts: 2

Re: SAS Environment Service Architecture validation failed.

Posted in reply to Yarlanil59

I have a track opened with Tech Support regarding some issues that we have with our Service Architecture framework.  They sent me this link: https://support.sas.com/rnd/emi/SASEnvMgr/EVSAF/index.html.  There are some more links at the bottom of the page for initializing.

Contributor
Posts: 35

Re: SAS Environment Service Architecture validation failed.

Thanks for respond.

 

I followed the link and steps it mentioned in below links, i.e.

 

./validate.sh --level 2  result of this is 

 

Service Architecture Validation - Thu Apr 13 14:32:14 EDT 2017
Starting level 1 validation...
Level 1 validation completed with 0 error(s)
Starting extended level 2 validation (this could take a while)...
Level 2 validation completed with 1 error(s) in 25.197 sec

Service Architecture validation completed with 1 error(s)
Errors:
1) Service Architecture is not initialized, but APM ETL is enabled.

 

./emi_init.sh -i  result for this is

 

Service Architecture Initialization Utility - Thu Apr 13 14:34:51 EDT 2017
Validating environment...
Validating external connections...
Service Architecture validation failed. emi_init cannot continue. Errors are:
Service Architecture is not initialized, but APM ETL is enabled
Stopping execution.

 

Any advice what to do next.

New Contributor
Posts: 2

Re: SAS Environment Service Architecture validation failed.

Posted in reply to Yarlanil59

I would think you should disable APM ETL and then validate the service architecture framework again to see if that error is resolved.

Contributor
Posts: 35

Re: SAS Environment Service Architecture validation failed.

Thanks for reply 

 

I tried to do  but got same error.

 

./emi_init.sh --disable APM
Service Architecture Initialization Utility - Thu Apr 13 16:10:24 EDT 2017
Validating environment...
Validating external connections...
Service Architecture validation failed. emi_init cannot continue. Errors are:
Service Architecture is not initialized, but APM ETL is enabled
Stopping execution

Trusted Advisor
Posts: 1,326

Re: SAS Environment Service Architecture validation failed.

Posted in reply to Yarlanil59

Hello @Yarlanil59,

 

first, you can always check the status of your initialized components on EMI like this:

 

$ ./emi_init.sh -s
Service Architecture settings:
	Level Root Dir  : [/opt/sas/config/Lev1]
	Base Dir        : [/opt/sas/config/Lev1/Web/SASEnvironmentManager/emi-framework]
	Initialized     : [true]
	Enabled         : [true]
	APM Initialized : [true]
	ACM Initialized : [false]
	APM Enabled     : [true]
	ACM Enabled     : [false]
	VA Feed Enabled : [false]

Then you need to ensure what is initialized and whatnot.

 

Secondly, you have some additional parameters that are useful, such as "force"

 

$ ./emi_init.sh -h
usage: emi_init [options] [(--enable|--disable) ]
Initializes Service Architecture and/or enables components
Options:
 -d,--debug                     Enable debug output
    --disable <[APM,ACM,ALL]>   Components to disable (can't be used with
                                --enable)
    --enable <[APM,ACM,ALL]>    Components to enable (can't be used with
                                --disable)
 -f,--force                     Re-initialize and overwrite settings
 -h,--help                      Show usage information
 -i,--initialize                Initialize Service Architecture
 -k,--loadKits                  Load kits
    --resetDB                   Reset the Data Mart, purging all existing
                                ACM and APM data, non-recoverable
    --resetFlags                Resets all initialized and enabled flags
                                to false.
                                Note: This does not undo changes made
                                during initialization or component
                                enablement.
 -s,--status                    Show operational status
 -v,--verbose                   Enable verbose output
    --vafeed                Enable VA Feed
Exit status:
0  if OK
1  if minor issues are encountered
2  if an error is encountered
-1 for invalid usage

whilst you might have other kind of problems, I would strongly suggest you to start by forcing the initialization. It does help many times.

 

Your command would be emi_init -i -f -enable APM

 

Additionally, and to wrap it up, my best suggestion, when you are debugging or solving a problem, add the parameters -d and -v on every emi_init and validate commands. You will be able to see additional information on realtime on your screen, at the moment of the errors.

 

Hope it helps!

 

Juan

Contributor
Posts: 35

Re: SAS Environment Service Architecture validation failed.

Posted in reply to JuanS_OCS

Thanks for the reply.

 

I tried with

./emi_init.sh -f, initially it showed the same error. I tried with different option ./emi_init.sh --enable ACM ./emi_init.sh --enable APM and again ./emi_init.sh -i and the ./emi_init.sh -f. Every time it throughs me errors, I don't know where exactly it worked finally it worked.

Ask a Question
Discussion stats
  • 6 replies
  • 278 views
  • 0 likes
  • 3 in conversation