Architecting, installing and maintaining your SAS environment

SAS 9.4 configuration failure at stage 11

Accepted Solution Solved
Reply
Contributor
Posts: 61
Accepted Solution

SAS 9.4 configuration failure at stage 11

Hi, 

I'm installing and configuring SAS 9.4 on mid-tier server. I already installed all components and now doing configuration process. I'm getting error as below screen shot during stage 11Smiley Frustratedtart Web applications and not able to continue with configuration of SAS Web application server and error says that Application server has started, however web applications with following context failed to start. Can some one please help to resolve this issue and proceed further.

error image.JPG

Thanks in advance,

Regards

Maheswara Talla

9980014060


Accepted Solutions
Solution
‎05-25-2015 04:55 AM
Contributor
Posts: 61

Re: SAS 9.4 configuration failure at stage 11


Hi all,

I'm able to find the solution and completed configuration part as per below. Hope this will help for some one.

1) I have recovered the metadata server on compute tier to the initial stage to the point before I started Mid-tier server configuration.

2) Restarted the Comput server.

3) Deleted the existing config/Lev1 directory on Mid-tier and

4) restarted configuration part from starting.

View solution in original post


All Replies
Super User
Posts: 6,931

Re: SAS 9.4 configuration failure at stage 11

If the log file is not helpful in getting a clue by yourself, open a track with SAS TS, and include the log file.

---------------------------------------------------------------------------------------------
Maxims of Maximally Efficient SAS Programmers
Contributor
Posts: 61

Re: SAS 9.4 configuration failure at stage 11

yes I have done that parallely. but still i didn't get any solution

Super User
Posts: 6,931

Re: SAS 9.4 configuration failure at stage 11

Did inspecting the log reveal anything?

---------------------------------------------------------------------------------------------
Maxims of Maximally Efficient SAS Programmers
Contributor
Posts: 61

Re: SAS 9.4 configuration failure at stage 11

Not able to get from the log which is as below

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:13,120 [main] INFO  com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - Waiting for port (8080) to open on address (servername)[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:23,124 [main] INFO  com.sas.appserver.utils.PortUtils - isPortAvailable(Servername) >>>

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:23,125 [main] INFO  com.sas.appserver.utils.PortUtils - isAvailable=false

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:23,125 [main] INFO  com.sas.appserver.utils.PortUtils - isPortAvailable() <<<

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:23,514 [main] INFO  com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - Server SASServer1_1 started successfully.

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:23,514 [main] INFO  com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - testServer() >>>

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:23,514 [main] INFO  com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - getFailedApps() >>>

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:28,986 [main] ERROR com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - Webapp with SASLogon context failed to start

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:28,988 [main] ERROR com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - Webapp with SASPreferences context failed to start

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,026 [main] ERROR com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - Webapp with SASContentServer context failed to start

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,032 [main] ERROR com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - Webapp with SASBIPortlets context failed to start

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,033 [main] ERROR com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - Webapp with SASBIWS context failed to start

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,033 [main] ERROR com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - Webapp with SASAuthorizationServices context failed to start

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,034 [main] ERROR com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - Webapp with SASPortal context failed to start

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,036 [main] ERROR com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - Webapp with SASPrincipalServices context failed to start

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,039 [main] ERROR com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - Webapp with SASJSR168RemotePortlet context failed to start

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,040 [main] ERROR com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - Webapp with SASBIDashboard context failed to start

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,041 [main] ERROR com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - Webapp with SASBIDashboardEventGen context failed to start

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,041 [main] INFO  com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - getFailedApps() >>>

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,093 [main] INFO  com.sas.appserver.utils.AppServerException - /en_US/AppServerMessages.properties does not exist.

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,095 [main] INFO  com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - testServer() - Throwing AppServerException

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,095 [main] INFO  com.sas.appserver.vfabrictcsvr.Server - testServer() <<<

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,113 [main] INFO  com.sas.sdw.SDWExceptionHandler - handle() >>>

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,113 [main] INFO  com.sas.sdw.SDWExceptionHandler - handleSDWException() >>>

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,113 [main] INFO  com.sas.sdw.SDWExceptionHandler - target=startMidtierServers, task=com.sas.sdw.SDWExceptionHandler

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,113 [main] INFO  com.sas.sdw.SDWExceptionHandler - message=Application Server has started, however web applications with the following contexts failed to start.  Please refer to Application Server logs for more details.</br><ul><li>SASLogon</li><li>SASPreferences</li><li>SASContentServer</li><li>SASBIPortlets</li><li>SASBIWS</li><li>SASAuthorizationServices</li><li>SASPortal</li><li>SASPrincipalServices</li><li>SASJSR168RemotePortlet</li><li>SASBIDashboard</li><li>SASBIDashboardEventGen</li></ul>

[appserverTarget] 2015-05-19 09:49:29,114 [main] DEBUG com.sas.sdw.ant.AntSDW - Invoking Ant Macro: setConfigStatusFile with 3 parameters.

Super User
Posts: 6,931

Re: SAS 9.4 configuration failure at stage 11

The next step should be to inspect the application server logs. That's usually server.log in the configured directory of the jboss (at least I think that you're running jboss, from the SASServer1_1 notation). Could be that the apps are not deployed, or are deployed to a different context (our application server was configured as SASServer1)

---------------------------------------------------------------------------------------------
Maxims of Maximally Efficient SAS Programmers
SAS Employee
Posts: 21

Re: SAS 9.4 configuration failure at stage 11

KurtBremser is right.

From my experience web apps don't deploy due to some other SAS service that did not start correctly (like Cache Locator) or some external problem like communication errors, etc.

The server.log should explain the problem very well

Super User
Posts: 6,931

Re: SAS 9.4 configuration failure at stage 11

From my experience with SAS 9.2 on UNIX, YMMV:

The SAS web services need the SAS Remote Services to run. This is done with a separate script that resides in LevN/Web/Applications/RemoteServices. When that fails, everything else will fail.

So once the services start, ps -ef|grep Remote should reveal two java processes, one being the Remote Services and the other being jboss, which has a reference to the Remote Services in its commandline.

Newer SAS versions may/will have a different setup.

---------------------------------------------------------------------------------------------
Maxims of Maximally Efficient SAS Programmers
Contributor
Posts: 61

Re: SAS 9.4 configuration failure at stage 11

in 9.2 on unix what you are telling is correct. but in 9.4 i cann't see any remote services running currently. in 9.4 web services are dependent on cache locator and i can see its running and up.

Super User
Posts: 3,102

Re: SAS 9.4 configuration failure at stage 11

This may sound like a dumb question but I'm assuming that you have already installed and configured the SAS metadata and application servers and these are running when you install your SAS mid-tier server?

Also SAS 9.4 has its own web server so no third-party web server like JBoss is required.  

Contributor
Posts: 61

Re: SAS 9.4 configuration failure at stage 11

Yes I have installed and configured SAS metadata and application servers and error i'm getting while configuring mid-tier. Exactly there is no tird-party webserver in SAS9.4

Super User
Posts: 3,102

Re: SAS 9.4 configuration failure at stage 11

I had a look at our SAS 9.4 install scripts and your job seems to be failing when it tries to configure web server SASServer11_1 immediately after successfully configuring SASServer1_1.

I would check to see you have the scripts for this server in a directory similar to this: \\SASWebServerName\SAS\Config\Lev1\Web\WebAppServer\SASServer11_1 

SAS Employee
Posts: 1

Re: SAS 9.4 configuration failure at stage 11

Ensure you have followed the pre-installation steps for the Mid Tier

Pre-Installation Steps for SAS 9.4 Middle Tier

You may need to increase the nofile and nproc further than what is recommended.

Contributor
Posts: 61

Re: SAS 9.4 configuration failure at stage 11


I have increased ulimits as mentioned in pre-installation steps.

Solution
‎05-25-2015 04:55 AM
Contributor
Posts: 61

Re: SAS 9.4 configuration failure at stage 11


Hi all,

I'm able to find the solution and completed configuration part as per below. Hope this will help for some one.

1) I have recovered the metadata server on compute tier to the initial stage to the point before I started Mid-tier server configuration.

2) Restarted the Comput server.

3) Deleted the existing config/Lev1 directory on Mid-tier and

4) restarted configuration part from starting.

☑ This topic is SOLVED.

Need further help from the community? Please ask a new question.

Discussion stats
  • 16 replies
  • 2810 views
  • 1 like
  • 7 in conversation